En aquest post et presentem una guia ràpida que t’ajudarà a triar les plantes per la terrassa més boniques, resistents i fàcils de mantenir. A nosaltres encara ens sorprèn com la presència de plantes i flors pot transformar completament un espai. Continua llegint, que la teva terrassa t’està esperant…

La primavera i l’estiu ens conviden a compartir i gaudir a l’aire lliure, i especialment si podem fer-ho en companyia de les nostres plantes. Però també cal tenir en compte que potser estarem fora de casa durant un llarg període de temps, i voldrem mantenir-les en condicions. Amb aquesta guia et deixarem algunes de les nostres recomanacions per a donar-li vida i color a la teva terrassa, però també alguns consells útils perquè les teves plantes sobrevisquin als mesos més calorosos.

Aspectes clau per a l’elecció de les plantes

La terrassa, a diferència d’un jardí, sol oferir àrees més reduïdes per a les nostres plantes, hem de pensar molt bé com aprofitar els espais així com les alçades de que disposem. No et preocupis si la teva superfície és petita, et sorprendries de les meravelles que es poden fer en un espai ben aprofitat! El secret està en triar les plantes i tests o jardineres més adients. Fes-li una ullada a les nostres stories d’Instagram, trobaràs idees per a tots els estils, dependrà de si busques un disseny minimalista, o t’inclines per un look més despentinat i informal.

A més del clima, l’orientació de la terrassa és un aspecte important a l’hora de triar plantes, perquè condicionarà les espècies segons els requisits de llum directa que aquestes necessitin. El nostre objectiu principal és que llueixin en tot el seu esplendor.

Per exemple, una terrassa orientada cap al nord o a l’est, requerirà espècies que exigeixen poca exposició a la llum solar. Et recomanem les hortènsies, molt ornamentals, o les gardènies, famoses pel seu deliciós perfum. Millor si les plantes dins un test, i para atenció a la terra que empris, doncs ambdues requereixen de sòl àcid.

Si, per contra, el teu espai se situa cap al sud o l’oest, utilitzarem espècies resistents a una major quantitat d’hores de llum solar directa i que no tinguin alts requisits de consum d’aigua. La zona del mediterrani ens regala un gran ventall de plantes aromàtiques. També pots incloure cactàcies o suculentes.

El temps que puguem dedicar al manteniment serà un altre condicionant a l’hora de triar plantes per a la nostra terrassa. A l’estiu solem passar menys temps a casa, o marxem de vacances vàries setmanes seguides. En aquest cas serà necessari triar les plantes que, segons el clima que tinguem en la nostra zona, siguin resistents a la calor, llargues hores de llum i que no requereixen de reg diari. També podem instal·lar un sistema de reg automàtic per degoteig: Programa el teu temporitzador, i oblida’t-en!

terrassa amb plantes

Espècies: les nostres recomanacions

Una de les preguntes que més rebem quan transformem una terrassa és quines espècies recomanem per a decorar-la i treure-li partit. La veritat és que hi ha moltíssimes opcions, però aquí anomenem algunes que solen estar en la nostra llista, per la seva proximitat, funcionalitat i valor estètic.

  • Les cactàcies, com el Echinocactus o ‘seient de la sogra’, és un tipus de cactus que no necessita manteniment regular i tolera l’exposició al sol. Molt decoratiu per la seva original forma arrodonida. Combina bé amb cactus verticals, àloes i atzavares.
  • El bambú o Phyllostachys, tot i tractar-se d’una espècie exòtica, ens agrada per a aquelles àrees on busquem més privacitat, gràcies a la seva alçada i resistència. Intenta plantar-la en test o jardinera per tenir-la continguda.
  • El gessamí officinale o comú, és un gran encert per a terrasses assolellades. És una enfiladissa resistent, de fulla perenne, que a la primavera ens regala una infinitat de petites flors blanques amb una aroma totalment encisador.
  • La lavanda, amb moltes varietats aptes per a la terrassa, com la officinalis, d’aroma intensa, o la dentata, amb fulles de marges dentats i d’un to verd grisenc que la fan especialment decorativa. Una espècie mediterrània de tonalitats violetes que només demana molt de sol i que la reguis un parell de vegades a la setmana.
  • Citronela, un clàssic de la primavera i l’estiu per a les zones que són el blanc dels mosquits. No la subestimis per ser funcional, la presència de les seves flors a la primavera li donen un toc bastant decoratiu.

 

Esperem que aquestes recomanacions sobre plantes per la terrassa t’hagin estat d’utilitat i que puguis compartir-les. O posa’t en contacte amb nosaltres si tens dubtes o comentaris.