La tardor és una època de transformació i equilibri, els dies s’escurcen, la llum canvia i l’aire es torna més fresc. No només ens brinda una oportunitat per a “reiniciar” energies després d’un llarg i calorós estiu. Sinó també per començar el recolliment que antecedeix a l’hivern. Ens ajuda a preparar-nos per als mesos més freds. La natura forma part de tota aquesta metamorfosi i les plantes de tardor ho celebren amb tota mena de luxes.

L’arribada de la temporada de tardor també ens ofereix un espectacle únic en el regne vegetal, un procés que obre les portes a noves tonalitats, preciosos paisatges marrons, ocres, vermellosos, taronges i grocs.

 

5 Plantes de tardor per a jardins

Les fulles deuen el seu color verd a la presència de pigments, principalment de la clorofil·la. Per produir aquest pigment, les plantes necessiten llum i calor solar. Durant la tardor, la quantitat de llum disminueix i la temperatura comença a refrescar, provocant que les fulles produeixin menys clorofil·la i, per tant, vagin perdent els seus tons verdosos. És llavors quan altres pigments guanyen protagonisme (com els carotens i antocianines), donant lloc a aquestes tonalitats càlides tan típiques de la tardor.

En aquest post volem parlar-te de 5 plantes de tardor que floreixen en aquesta època de l’any, i que estan entre les nostres preferides:

  • Parra verge (Partenocissus): una planta enfiladissa de gran bellesa i resistència. La transformació de les seves fulles (d’un verd brillant a l’estiu, als tons vermellosos de la tardor) és un veritable espectacle. La seva fulla caduca permet que els murs quedin lliures a l’hivern per rebre la calor solar, i evita la proliferació d’insectes.
  • Pensaments (Viola x wittrockiana): plantes híbrides ornamentals, que a nosaltres ens fan pensar en els jardins de la nostra infantesa. Ultra acolorides i resistents al fred, li donen tonalitats molt especials a tots els espais on decidim posar-les. Hi ha moltíssimes varietats i colors. No oblidis que necessiten un sòl ric en nutrients i un bon drenatge.
  • Crisantems (Chrysanthemum): els podem trobar de moltes espècies i colors. La seva floració en exterior pot durar fins i tot molt avançat el novembre, moment en què haurem d’anar eliminant els que quedin secs.
  • Margarides (Bellis perennis): les podràs trobar en molts colors, no requereixen moltes cures, només adobar-les correctament durant els mesos de fred, per seguir gaudint del seu particular colorit.
  • Hortènsies (Hydrangea): són unes de les plantes arbustives amb flors més emprades en jardineria. Les hortènsies són resistents al fred, tenen molt colorit i una forma molt espectacular. Aquestes característiques les fan perfectes per cobrir espais que requereixen una mica de vida. Les més cotitzades solen ser les de tons blaus.

jardí a la tardor

Què plantar a la tardor?

Si t’agrada la jardineria urbana i vols saber què pots plantar a la tardor, t’encantarà saber que aquesta, és una estació ideal per agafar les teves eines i començar a plantar tot allò que voldràs veure créixer a l’hivern o a primavera.

Pots escollir hortalisses o lleguminoses resistents a les baixes temperatures. Pots decidir-te per fer sembra directa (amb llavors) de bledes o espinacs, lleguminoses, com faves o pèsols, i cultius d’arrel, com alls, pastanagues, alls tendres, raves, remolatxes o naps.

Una altra opció és fer un viatge al viver i portar les plantes ja crescudes, per simplement traspassar-les al teu hort o jardí. En aquest cas, pots incloure una varietat de crucíferes com la coliflor, bròquil, cols de Brussel·les, col llombarda, etc. Totes elles amb propietats extraordinàries per a la salut.

Volem finalitzar aquest article amb una planta que no pot faltar en aquesta època: la col de jardí (Brassica oleracea). A la fi de la tardor estan en el seu millor moment, és una planta simple, però elegant i molt decorativa. No te la podràs menjar, però li donarà un toc únic al teu jardí.

Ara ja saps una miqueta més sobre les plantes de tardor i com fer que el teu jardí llueixi tot l’any.