Vols saber quines tasques són importants pel manteniment de jardins a la tardor i a l’hivern? T’ho expliquem!

El manteniment de jardí requereix unes tasques específiques segons l’època de l’any, sobretot si ets d’aquestes persones a les quals els agrada conservar un cert equilibri estètic durant tot l’any. Igualment, si tenim l’hàbit de cuidar les nostres plantes de manera quotidiana, ens estalviarem molta feina i estrès.

Aquests dies de tardor, són el moment perfecte per anar preparant-nos per a l’hivern. Això és un procés que requereix temps i paciència, en què anem preparant el cos i la ment. Per al jardí aquest procés és molt semblant, només necessitarà que li donem un cop de mà, per deixar-lo net i preparat per als mesos més freds. Hem d’aprofitar que el clima de tardor encara ens permet estar a la intempèrie, i que els dies encara no són tan curts, per posar-nos mans a l’obra i fer un bon manteniment de jardí.

Aquesta temporada ens dóna l’oportunitat de desfer-nos de la vegetació morta de l’estiu, ordenar les vores, netejar els desguassos, etc. Aquí et deixem alguns consells sobre el manteniment de jardins a la tardor i a l’hivern a l’àrea de Barcelona. Et permetran treure el millor partit al teu jardí de cara als mesos vinents.

Labors de tardor al jardí: prepara el teu jardí per a l’hivern.

Durant els mesos de tardor i hivern, un bon manteniment de jardí ha de tenir en compte aquestes tasques:

Neteja de fulles d’arbres caducifolis

Si tens gespa aprofita per a deixar la superfície lliure de branques i fulles per a evitar la proliferació de fongs i floridura. Si tens algun estany o tolla, et recomanem col·locar-li una xarxa que la protegeixi de la caiguda de fulles, evitant la brutícia de l’aigua, o que els filtres de les bombes es tapin.

Ordena les vores

Mantenir en bon estat les zones que voregen el teu jardí és tan important com el jardí mateix, ja que serveix de marc i ajuda a definir les diferents zones. Desenterra o elimina les plantes o flors mortes, i omple els teus parterres de color: margarides, pensaments o crisantems. Depèn de l’espai que tinguis i vulguis cobrir, sempre podràs optar per plantes entapissants, com la festuca glauca, o arbustos amb flor, com la camèlia.

Poda

La tardor o el final de l’hivern són els moments ideals per a la poda, permetent que les plantes es recuperin i enforteixin les seves tiges. Si tens arbres o arbustos de fulla perenne el millor serà que els podis en aquestes dates. Depenent de l’espècie dels teus arbustos, la poda podrà ser de reforç, reflorida, neteja o de formació.

Tractament de plagues

Per fi arriba la tan esperada època de pluges, però amb ella arriben també la proliferació de plagues com a llimacs o caragols, una terrible amenaça per a l’hort. També hem d’anar amb compte amb les erugues i larves amants dels arbres fruiters, o la ‘xinxa nebulosa’, que sol atacar tanques, matolls o parets cobertes d’heura. Però no et desanimis, aquesta temporada ens dóna l’oportunitat de prevenir amb un correcte abonat i desinfecció del sòl.

Reg

Aprofita les pluges tardorenques per a reduir la quantitat de reg i moure o plantar plantes grans, com a arbres o arbustos. En dies plujosos hauràs de disminuir considerablement, o fins i tot suspendre el reg en plantes com a cactus o suculentes.

manteniment de jardins a l'hivern

Que el fred no t’impedeixi planificar

Ara el teu jardí de tardor està net, ordenat i llest per a l’hivern. No sols les vistes seran molt més agradables, sinó que tindràs grans avantatges quan arribi la primavera i sigui el moment de tornar a plantar o conrear l’hort. Pots donar un cop d’ull a l’entrada anterior del blog, on et deixem algunes idees sobre què plantar a la tardor.

Si necessites ajuda amb el manteniment de jardins a la tardor o a qualsevol època de l’any, pots comptar amb nosaltres. A Ésverd sabem que no sempre és fàcil mantenir les àrees verdes, perquè moltes vegades no es té el temps disponible, i és millor aprofitar les estones lliures per a gaudir a la teva terrassa o jardí. Ara ja pots comptar amb el nostre servei de manteniment de jardins a Barcelona.