La jardineria urbana s’ocupa del disseny i manteniment dels espais exteriors enjardinats dins de les ciutats. Aquesta branca de la jardineria inclou des de la cura de parcs públics fins al de petits jardins domèstics.

Després del confinament domiciliari que hem patit a causa de la COVID-19, moltíssims de nosaltres ens hem adonat de la importància de viure en cases que comptin amb un espai exterior, sigui un jardí, un pati del darrere, una terrassa o un minúscul balcó. Si fem un bon disseny, podrem treure el màxim partit a aquests espais i convertir-los en el nostre petit oasi dins de la ciutat.

A més, si ho mirem des del punt de vista econòmic, tenir un jardí cuidat o una terrassa de disseny, augmenta considerablement el valor de la nostra propietat.

 

Refresca l’ambient de les ciutats

La jardineria urbana cada vegada té més importància. Els petits jardins particulars, els jardins verticals, els horts urbans i els terrats verds contribueixen a refrescar considerablement l’ambient de les ciutats. La vegetació ja no és purament ornamental, sinó que té una funció ecològica. Actualment, molts arquitectes i constructors són conscients d’això i donen importància al disseny d’aquests espais exteriors.

Tenir un jardí a la ciutat és tot un luxe, però també requereix uns mínims de manteniment. Moltes persones compren els seus habitatges amb jardí o terrassa amb molta il·lusió i somiant amb tots els moments que passaran prenent el sol o xipollejant amb els seus fills a la piscina. Però la veritat és que, passat un temps, s’adonen de la feina necessària per a condicionar-los i mantenir-los. Això provoca frustració i en moltes ocasions el jardí acaba abandonat, convertint-se en un espai avorrit i sense vida. Les ciutats estan plenes de jardins oblidats, patis bruts i terrasses desertes…

Per a algunes persones, ocupar-se del seu jardí és un plaer. Gaudeixen regant, tallant la gespa, cuidant cadascuna de les plantes… Moltes altres persones volen gaudir del jardí, però no estan disposades a invertir temps en la seva cura. Les dues opcions són totalment vàlides.

Hem de pensar que, tal com vàrem contractar un arquitecte perquè construís casa nostra, també podem contractar una empresa de jardineria perquè dissenyi el nostre jardí i realitzi el manteniment necessari. L’important és no deixar que el jardí es degradi i que caigui en l’oblit.

 

Característiques de la jardineria urbana

La jardineria urbana ha canviat moltíssim en els últims anys, com ho han fet les ciutats i el nostre estil de vida.

L’objectiu principal de la jardineria urbana actual és convertir petits espais dins de la ciutat, en refugis verds allunyats de l’enrenou urbà.

Els jardins de cases de poble solen ser grans i tenir prou espai per dividir-los per àrees dedicades a jocs infantils, relax, esport, barbacoa … En contraposició, els jardins de ciutat generalment tenen dimensions reduïdes. El repte dels dissenyadors de jardins urbans és optimitzar l’espai al màxim. El jardí urbà ha de ser un lloc atractiu, funcional i que pugui modificar-se segons l’estació de l’any.

Per dissenyar un jardí urbà, moltes vegades caldrà fugir de les referències rurals i centrar-nos en l’arquitectura circumdant. Els materials, les formes i els colors que farem servir segurament no tindran res a veure amb els que utilitzaríem al jardí d’una casa rural. A més, en el moment de distribuir els elements, haurem de tenir en compte com es veuran des de dins de l’habitatge, a través de la porta o finestral. Aquest serà el punt de partida per començar a dissenyar el nostre jardí.

jardins a les ciutats

En dissenyar un jardí urbà cal tenir en compte tant la mida, com la forma i els desnivells de terreny. És molt important saber quin pressupost volem destinar a la reforma per decidir quines accions podrem escometre i quines quedaran fora del nostre abast. Per exemple, si tenim un terreny amb desnivells i el pressupost és ajustat, haurem de trobar alguna solució més econòmica per aprofitar aquests canvis de nivell sense haver d’invertir diners en el moviment de terres.

Un factor molt important de la jardineria urbana és aconseguir la preuada intimitat que tots busquem. Un bon estudi de l’espai ens indicarà els llocs més exposats de jardí i quins elements podem afegir per aconseguir un ambient més reservat. Algunes solucions són la incorporació de vegetació frondosa, tancaments, pèrgoles, tendals…

En els casos en què no sigui una obra nova, sinó que vulguem posar al dia un jardí ja existent, haurem de valorar què volem conservar, què volem canviar de lloc i què cal eliminar. Fer aquesta valoració no sempre és fàcil, ja que els jardins solen estar plens de bons records i costa prendre algunes decisions. Cal tenir molt present en tot moment com volem que sigui el nostre nou jardí i cal evitar, en mesura del possible, deixar-se portar per les emocions.

D’altra banda, hem de fer valdre tota aquella vegetació existent ja desenvolupada, és a dir, tots aquells arbres i arbustos que donen volum i caràcter a l’espai. Si aquesta vegetació està descurada o ha crescut de forma desigual, sempre podrem podar. Si per contra la vegetació està molt deteriorada, potser el millor serà començar de zero.

 

La jardineria urbana al teu abast

Dissenyar el jardí o la terrassa de casa teva pot ser una experiència molt satisfactòria. Però a vegades, pot comportar alguns mals de cap. El resultat pot no ser l’esperat i és fàcil excedir-se del pressupost inicial. Contractar un dissenyador professional, pot ser una bona decisió que t’ajudarà a donar forma a les teves idees, crear un disseny òptim i que probablement t’estalviarà molt de temps i diners. L’important és treure el màxim partit als nostres jardins de ciutat i aconseguir espais que ens aportin pau i felicitat.

Si vols més informació, no dubtis en contactar amb nosaltres. Som experts en disseny de terrasses, disseny de jardins i manteniments de jardineria.