Segons la RAE, sostenible és allò “que es pot mantenir durant molt de temps sense esgotar els recursos o causar greu dany a l’entorn”. Per aquest motiu els beneficis de la jardineria sostenible són infinits: valorem el desenvolupament dels ecosistemes per sobre de l’estètica, minimitzem els impactes negatius a la terra, treballem juntament amb la natura, tenim cura de nosaltres mateixos, entre molts, moltíssims més.

No només és una qüestió de responsabilitat individual per al gaudi i satisfacció propis, sinó també social, sent que aquest nou espai verd aportarà la seva part d’oxigen i diòxid de carboni a l’entorn.

 

Hardscape vs. Softscape, una relació en harmonia

Hardscape i Softscape són dues paraules que s’utilitzen en paisatgisme per descriure tots els materials ‘durs’ (hard) d’un jardí, d’una banda, com paviments, pedres, maons, bancs, palets, etc; i tot allò que és ‘suau’ (soft), de l’altra, allò que té vida i creix en el teu jardí: arbres, gespa, flors, etc.

Si parlem de jardineria sostenible, hem de parlar d’un hardscape i un softscape que es fonen amb la natura que els envolta, que es mimetitzen amb tot allò que trobem a la zona i que creix de forma natural i endèmica.

Per una banda, el hardscape serà el primer que haurem de construir o instal·lar. És la base que ajudarà a les nostres plantes a contenir-se i créixer correctament. Hem de ser conscients que el hardscape pot alterar el paisatge o la terra on després plantarem.

Un bon hardscape aporta molts beneficis al jardí, sempre que utilitzem materials o productes de proximitat i sostenibles per al planeta. Si, per exemple, fem servir un paviment qualsevol, aquest podria impedir el pas de l’aigua a terra, la qual cosa provoca fuites d’aigua que pot transportar contaminants cap a rierols o rius. En canvi, un paviment porós permetrà la filtració d’aigua a la terra i evitarà potencials erosions del terreny.

Per part seva, un softscape sostenible ha d’estar configurat per espècies de plantes locals, pròpies de l’ambient i el clima en què es desenvoluparan. A l’article de jardins petits et deixem alguns consells al respecte. Cal destacar, que les varietats autòctones són les més agraïdes doncs, encara que no siguin les més populars, són més resistents a possibles plagues, i saben adaptar-se a terra, reduint costos de manteniment.

jardineria responsable

Un jardí sostenible… i comestible

No podem parlar d’un jardí sostenible sense parlar de l’hort. El mes passat ja et vam explicar la funció de les plantes aromàtiques i la seva important relació amb els insectes pol·linitzadors. Aquest racó també pot incloure una àmplia secció comestible. Escollir una selecció d’hortalisses és ideal si vols consumir aliments ‘nets’ de fertilitzants o químics tòxics. Si tot just t’inicies en el cultiu, et recomanem anar a poc a poc, començant amb les aromàtiques, per exemple.

El més important serà tenir en compte que cada espècie té els seus temps de sembra i de collita, per la qual cosa haurem de basar-nos en un calendari de cultiu que s’ajusti a la zona geogràfica on volem plantar.

Si comptes amb espai per incloure alguns arbres fruiters, tria exemplars propis del mediterrani, com l’olivera, ideal per plantar a la primavera i tardor; cítrics, que podràs collir a l’hivern; o la figuera, el codonyer, la pomera, la nectarina, la prunera o la perera, podràs recol·lectar els seus dolços fruits principalment a la tardor. No oblidem els arbustos d’espècies per a fer servir a la cuina, com el llorer (Laurus nobilis) o el ginebre (Juniperus communis), tots dos resistents i amb capacitat d’arribar a grans dimensions.

L’hort ens alimenta, però aquest també requerirà bon aliment. La clau? El compost, un adob 100% orgànic que podrem produir nosaltres mateixos a casa, aprofitant tota la matèria orgànica i residus que generem diàriament. Una solució ideal per evitar l’ús de productes químics en el nostre hort, permetent que les nostres plantes es ‘defensin’ soles. Tot això ho podràs fer amb un compostador, busca el que més s’adapti al teu espai i la teva butxaca. Un gran recurs per retornar els nutrients a la terra i reduir la quantitat d’escombraries a la llar.

 

Reg i gestió de l’aigua

La gestió de l’aigua serà un altre punt indispensable. Si volem estalviar aigua, no hi ha res més sostenible que obtenir-la de la pluja, per la qual cosa és possible instal·lar un sistema al jardí, o simplement recol·lectar manualment mitjançant una galleda, però compte amb els mosquits …

No oblidis que la zona de l’hort, arbres o flors ha d’estar prop d’una presa d’aigua, sigui per regar manualment o mitjançant un sistema de reg automàtic, o degoteig.

Optar per aquest estil de vida només porta beneficis a la nostra salut, però requereix esforç i voluntat. La jardineria sostenible no necessita grans espais ni despeses desorbitades, però sí temps i molt d’afecte. T’animes?