Acostumem a associar la paraula jardí a grans i bucòliques superfícies verdes, i ens costa imaginar que tenir un jardí sense gespa és possible.

Hi ha els qui tenen clar que el seu jardí ha de ser un sinònim de relax i no de treball. Quin sentit té posar-se a regar, adobar, tallar, netejar la gespa, si es pot estar en una gandula llegint i gaudint de les vistes? Els bons estalviadors busquen alternatives amb baixos requeriments de manteniment: poca despesa d’aigua, fertilitzants o pesticides.

Certament, cada espai ve acompanyat d’infinites possibilitats, així com innombrables exemples que ens demostren que un jardí pot continuar sent un jardí, sense necessitat de gespa.

Més enllà de les nostres fronteres, existeixen jardins icònics amb un encant super especial, dos dels nostres favorits: el ‘Jardí Majorelle’ de Ives Saint Laurent, a Marràqueix, i el de la ‘Casa Museu de Frida Kahlo’ a Ciutat de Mèxic. Continua llegint i descobreix aquells elements que li donen a aquesta mena de jardins un caràcter únic i alhora màgic.

Elements d’un jardí sense gespa

Si vols dissenyar el teu jardí i estàs considerant la possibilitat de prescindir de la gespa, aquí et recomanem alguns elements a tenir en compte. Potser el primer que hauràs de pensar és l’ús que li donaràs:

 • Si ets un gran amfitrió, potser gaudeixis organitzant grans festes o esdeveniments amb amics.
 • Ús contemplatiu: amb la simple fi de gaudir de les vistes. O potser tan sols necessites un lloc de descans i desconnexió…
 • Hi ha els qui busquen un espai destinat a les activitats a l’aire lliure, diversió assegurada per a nens i/o mascotes.
 • T’encanta la cuina i adores les grans banquets a la fresca? Potser et ve de gust tenir una àrea especial per a situar una barbacoa, un forn de llenya o una àrea de cuina…
 • És un lloc que acollirà altres elements, com un petit parc, un sorral per a nens, un hort, una piscina…?

Si ja tens clara la finalitat del teu jardí i t’has convençut que no necessites un terreny entapissat de verd, descobreix les grans possibilitats que pot tenir la teva superfície. I quin tipus d’alternatives existeixen més enllà de la gespa?

En aquest cas, és fonamental saber combinar elements arquitectònics, que es funden amb la naturalesa. Paviments, murs o voltes, pèrgoles, ponts o passarel·les, mobiliari exterior, elements d’aigua, o fins i tot artístics, que li donin un toc ‘chic’, com una escultura o una antiguitat.

Crea una mini prada de flors silvestres. No requereix de grans quantitats d’aigua o de manteniment excessiu, a més de que és fàcil trobar les llavors d’aquest tipus de flors. Reserva’ls una zona especial al teu jardí sense gespa. Una zona que eviti el tràfic de persones o mascotes; i generalment hauràs de replantar-les cada canvi d’any o de temporada, segons sigui el cas. Les plantes arbustives o tapissants són un altre recurs típicament mediterrani per a aquest fi.

El sòl, un element clau: juga amb les graves, tan típiques dels jardins mediterranis, l’escorça de pi, o les sorres. O bé, instal·la un deck de fusta o paviments petris, com la pissarra o el granit, lloses hidràuliques, o la rajola de tota la vida. Els sòls poden ser continus o discontinus.

sense gespa

Idees que aporten estil

Finalment, però no menys important, la decoració també és important en un jardí sense gespa o en qualsevol mena de jardí. Et donem un ventall de possibilitats per a posar el teu segell personal:
 • Arbres: tria els més adequats segons les dimensions del teu jardí i assegura’t que siguin aptes per a l’entorn i l’estètica que busques.
 • Fes que testos i jardineres siguin els grans protagonistes del teu pati. Hi ha milers d’estils i aporten un encant molt especial!
 • El mobiliari pot convertir-se en el focus del teu jardí, una vegada triïs tipus, funcionalitat, colors i estil, veuràs com es transforma el teu espai!
 • Materials i acabats: aporta una explosió de color i textures pintant els murs, o emprant teixits i tèxtils pels teus coixins, mantes o catifes d’exterior d’allò més agradables. La fusta, gràcies a la seva gran versatilitat, pot servir tant per a elements estructurals com per a revestir altres estructures.
 • Inspira’t en un jardí japonès: aquesta àrea ‘zen’ es pot crear a qualsevol escala, transportant-te a estats de calma i relaxació
 • I per descomptat, la presència de l’aigua, que ha estat sempre un dels elements més especials i agradables d’un jardí. Alguns exemples: basses o estanys amb flors aquàtiques, rierols, làmines d’aigua, o fins i tot, una font.

Indubtablement, el disseny de jardins sense gespa és una tendència que està a l’ordre del dia. I és que la gespa natural no és un requisit indispensable per a tenir un refugi verd i agradable a casa o a l’oficina.