Ha arribat l’hora d’aprofitar el teu jardí petit! Aquesta petita “joia” que tens amagada a casa. Un espai a punt per transformar-se en un oasi ple de vida, de noves tonalitats, textures, aromes i encant, que li donaran al teu habitatge una harmonia molt especial.

Aquest nou pulmó, ideal per a la relaxació o l’entreteniment, és un projecte que pots aconseguir de manera fàcil i sense haver de destinar un gran pressupost.

Estàs a punt per descobrir com crear el teu propi paradís en un espai reduït?

 

Trobar el paradís en un jardí petit

Trobar el paradís és una antiga obsessió humana present en gairebé totes les cultures. El mateix Enric Batlle, famós arquitecte i paisatgista barceloní, ens recorda que “la paraula jardí té els seus orígens en el persa i significa paradís”.

Com en qualsevol projecte, el primer que hem de plantejar-nos és un objectiu, quin ús volem donar-li a aquest espai que volem transformar?

 

Aquí et deixem algunes idees per a jardins petits:

Pla d’acció

Un cop has pensat en l’objectiu del teu petit jardí, pots començar a planificar el contingut. Busques un espai per a la relaxació? Et recomanem inspirar-te en els jardins anglesos, per crear un espai bucòlic i de somni envoltat de color i fullatge, on les lleis de la geometria i les línies rectes brillen per la seva absència. Podràs traçar algun caminet, col·locar un petit estany per refrescar l’ambient, banques de fusta i ferro, etc. O potser t’inclines més per les reunions d’amics i barbacoes. En aquest cas, potser vols afegir un espai pla amb gespa artificial i plantes en les vores, incloure una petita piscina, o una pèrgola bioclimàtica feta a la mesura, cau d’ombra i descans.

Fes un pla

De tal manera que puguis planificar cada planta en un espai determinat depenent de la llum. Pensa en quant espai ocuparà cada planta un cop hagi crescut totalment, perquè a la fi tot encaixi.

Funcionalitat

Si, per exemple, vols posar una taula, pensa en una àrea ferma, de pedra o fusta, amb especejaments regulars o orgànics. No facis servir plantes que requereixin una gran poda, si després has de treure les restes passant per dintre de la casa. Tria arbusts de fulla gran, fàcils de recollir.

Selecciona les plantes

Planta segons els espais, les que necessiten més i menys cures. Si tens murs, pots posar enfiladisses perennes, com una simple heura o una vinya verge; o si busques donar una mica de color als teus murs, podries inclinar-te per una buguenvíl·lia, o gessamí, aquest últim ens aportarà aromes deliciosos a la primavera i estiu.

Testos

Entre més grans millor, fan que la cura de les plantes sigui molt més fàcil. No oblidis que s’han d’adequar a la mida de la planta. Si el teu pressupost és limitat, pots optar per jardineres de fusta, palets, testos de terracota o brasers galvanitzats.

jardins petits

 

Petits jardins i les seves diferents cares

Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc. Un bon jardí urbà o periurbà es convertirà en el nostre paradís si sabem triar bé el disseny i la paleta de colors en plantes i flors. Una bona elecció de plantes, adequades a l’espai i al clima, faran que a poc a poc et donin el millor d’elles.

Tot dependrà del tipus de jardí. És interior o exterior? Té murs alts, mitjans o baixos? Hem de pensar que cada espai de jardí rep una quantitat llum diferent. Un altre factor molt important a considerar són les estacions de l’any. Si vols veure flors tot l’any, planifica una diversitat d’espècies que vagin alternant la floració des de la primavera (ideal per a la plantació), fins a l’hivern. Tindràs un espectacle molt especial a cada estació.

Agafa inspiració de parcs o petits jardins que trobis al teu voltant, t’ajudaran a fer-te una idea més clara de com anirà canviant el teu jardí, mes amb mes.

I no oblidem l’hort: sempre hi ha lloc per a aquest racó de plantes comestibles o aromàtiques que, a més d’aportar olors agradables al teu jardí, pots fer servir a la teva cuina o per a usos medicinals. Et recomanem provar amb espígol i sàlvia. Les seves flors, a més d’aportar una esplendor lila, atrauran insectes pol·linitzadors, com abelles i papallones. També pots afegir romaní i farigola, totes dues molt resistents. O també, les que tenen aromes cítrics, com la marialluïsa i el gerani llimona (citronel·la), que espanten mosquits, escarabats i altres animals.

Si no ets una persona amb traça per a la jardineria, tria plantes poc exigents, endèmiques i fàcils de cuidar, com cactàcies, suculentes i arbustos (com els baladres o el llorer salvatge), i arbres (com el garrofer o l’olivera). També tria flors de baix manteniment, no per això menys acolorides, com l’agapant, la lantana montevidensis o el fonoll marí.

No ho pensis més i posa fil a l’agulla, deixa que aquest nou espai faci miracles a casa teva i a la teva vida. No hi ha jardí petit que no es pugui aprofitar!