Tot aquell que vulgui conrear un hort, una zona floral, o un jardí sencer en la seva parcel·la hauria de saber que el nostre paradís verd pot arribar a ser força atractiu per a aquests indesitjables visitants coneguts com a plagues. La bona notícia és que existeixen remeis no invasius com els insecticides naturals, que ajudaran les nostres plantes a sanar sense necessitat d’interferir negativament en l’ecosistema que les envolta, en la terra o altra fauna auxiliar (com els pol·linitzadors). Aquí t’ho expliquem tot.

Primer de tot, és important conèixer i informar-se sobre les plagues o predadors més comuns, i així saber quin tipus de tractament hem d’aplicar. Els principals tipus de plaga amb els quals ens solem trobar són: pugons (nombroses varietats), cargols i llimacs, erugues, mosca blanca i fins i tot ratolins de camp.

Són moltes les causes que poden afeblir les nostres plantes, implicant factors que van des dels canvis bruscos de clima, fins a una terra inadequada. Això genera un desequilibri biològic en els cultius, debilita les plantes i les fa vulnerables a malalties o a l’atac de paràsits. Les conseqüències d’aquests danys poden ser irreparables.

 

Què són els insecticides naturals?

L’ús d’insecticides naturals ens ajuda a mantenir les nostres plantes sanes i sense paràsits. Es tracta de solucions o preparats a base de productes d’ús diari, que funcionen com a repel·lents d’aquests animalons.

Els insecticides habituals poden arribar a ser un mètode molt eficaç per a desfer-nos dels temuts intrusos, però també poden ser perjudicials per a la salut. Es tracta de productes molt agressius, que poden solucionar un problema, però que en el futur podrien arribar a tenir efectes negatius en l’equilibri biològic de les plantes, així com en el medi ambient.

Ja sigui com a tractament o com a mesura preventiva, sempre tenim l’opció de recórrer a antics remeis casolans que poden ser igual o més efectius que els productes químics industrials. Fins i tot, mitjançant la utilització d’organismes vius, col·locant predadors que s’alimenten de les plagues. Les marietes per exemple, a més de ser boniques, poden salvar els nostres rosers, ja que els encanta el pugó! També ens podem servir dels escarabats de terra i els centpeus, que s’amaguen durant el dia i a la nit surten a alimentar-se de les plagues.

Si la bestiola ja s’ha apoderat de la planta, el primer pas serà identificar l’espècie que l’està afectant, i així poder utilitzar el tractament més adequat per la seva cura. Existeixen preparats que pots aplicar tranquil·lament en les plantes de la teva terrassa o balcó, que t’ajudaran a acabar amb el problema sense afectar persones, animals o fins i tot pol·linitzadors, en cas d’ingesta.

 

insectes plantes

 

Insecticides naturals: prepara’ls tu mateix!

Aquí et proposem algunes recomanacions low cost d’insecticides naturals, fàcils de preparar i molt utilitzats en la jardineria urbana.

All

L’all, per les seves propietats, és un dels millors repel·lents naturals. Ens ajudarà a evitar els insectes més comuns que ataquen les nostres plantes. Et proposem elaborar una maceració oliosa d’all picat. Deixa-la reposar un o dos dies i col·loca-la en un ruixador per combatre pugons, mosca blanca i aranya vermella, entre d’altres.

Ous

Les closques d’ou ofereixen grans beneficis per al jardí, aportant nutrients a la terra i a les plantes, o com a fertilitzant. En moldre les closques de l’ou, obtindràs una pols que pots repartir sobre la base de les teves plantes, protegint-les de l’atac d’erugues o cargols.

Insecticida a base de taronja

Guarda les peles de dues taronges per a fer un insecticida natural d’allò més senzill. Bull 2 tasses d’aigua i aboca l’aigua sobre les restes de la taronja, deixant-la reposar unes 24 h. Escorre el líquid i vessa’l en un ruixador, afegeix una cullerada de rentaplats biodegradable i agita bé l’ampolla per a barrejar-ho tot. Aquest insecticida t’ajudarà a prevenir la presència de llimacs, pugons i cucs bola.

Tabac

El preparat de tabac natural es esplèndid com a fungicida, gràcies a la nicotina que hi ha en les seves fulles. També pots fer un macerat amb burilles de cigar i aigua, deixant-ho reposar un o dos dies abans de colar i col·locar en un ruixador. T’ajudarà a desfer-te de llimacs, aranya vermella, cargols, àcars, mosques, cucs bola, pugons i cucs.

 

Recorda sempre que la prevenció és part del bon manteniment de jardins i de les nostres plantes. Però si ja tens a l’agressor instal·lat al teu jardí, aprofita els recursos orgànics que ens dona la pròpia terra i anima’t a preparar insecticides naturals.