Una pregunta recurrent dels nostres clients és com combinar hort i jardí en un mateix espai. Sabies que moltes de les plantes que s’utilitzen en jardineria són comestibles i pots utilitzar-les en els teus plats favorits? I és que la funcionalitat d’un jardí no ha d’estar barallada amb la seva bellesa.

Sempre hem insistit molt en que darrere d’un gran jardí ha d’haver-hi una bona estratègia i planificació. Hem de tenir-hi en compte diferents factors, com l’ús que volem donar-li, la zona geogràfica, condicions ambientals i climatològiques, costos (per a la butxaca i per al medi ambient), etc., de manera que siguem capaços de fer confluir estètica i funcionalitat.

En anteriors artícles, ja hem emfatitzat sobre els grans avantatges de tenir un jardí productiu a casa. La jardineria sostenible no només ens dona la satisfacció de poder reduir la nostra petjada ecològica mitjançant el cultiu d’aliments propis, també contribueix a la nostra salut i la de la nostra família. Obtindrem una diversitat d’aliments deliciosos i no processats. A més, està demostrat que la cura de les nostres plantes redueix els nivells d’estrès i ansietat de manera significativa.

 

Elements d’un jardí amb hort

I quins elements solem trobar dins d’un jardí on conviuen hort i plantes ornamentals? Sobre gustos, no hi ha res escrit, així que podem trobar una gran varietat de plantes/espècies que van des d’arbres, plantes arbustives, hortalisses, plantes ornamentals, murs amb plantes enfiladisses, flors, etc.

La presència d’arbustos i arbres fruiters en un jardí proporciona una infinitat de beneficis, tant per a les persones com per a la vida salvatge. Constitueixen un hàbitat ideal per a insectes arborícoles, mamífers i ocells. Així mateix, hi ha diverses espècies que aporten ombra natural, afegeixen color (sobretot en època de floració o fruit) i la seva alçada li dona un punt més de frondositat a les vistes.

Si l’espai és limitat, pensa en un parell d’espècies que hi puguin conviure, com una pomera i una prunera. O planta arbres fruiters petits, com el cumquat (taronger xinès), cirerer, magraner o perera, que fins i tot poden viure dins d’un test. Altres opcions són els arbustos de baies comestibles, com la gerdera o el groseller, que aportaran delicioses aromes i nous colors al teu jardí. El nabiu, o la vinya, són de les enfiladisses més sucoses, les seves precioses fulles decoraran el teu estiu, i a la tardor podràs gaudir dels seus fruits.

Les plantes aromàtiques, a més dels seus beneficis culinaris i medicinals, són un gran element decoratiu, les fulles de l’alfàbrega, l’anet o la menta, en son un bon exemple. També ens encanta la subtil bellesa del romaní en flor, i la lavanda.

La composició d’hortalisses, plantes aromàtiques i flors dins d’un mateix espai és de gran utilitat, ja sigui dins de jardineres o tests grans, que poden ser a la terrassa o al balcó. Evitar el monocultiu ens ajudarà a tenir un hort en equilibri i lliure de plagues. Sabies que existeixen flors de tons blanc-i-blaus que protegeixen la nostra collita (pebrots, albergínies o carabasses)? Com la borratja, que embelleix l’hort, atreu insectes pol·linitzadors i fins i tot es menja!

jardí amb hort

 

El disseny, la clau per a aprofitar l’espai

Un cop s’hagi realitzat una anàlisi prèvia de l’espai que farà conviure hort i jardí, es pot passar a la fase del disseny. Si es tracta d’un jardí ampli, on conviuran diversos arbres, l’ordre i la disposició seran clau per a aprofitar l’espai. Elements com el sòl, el clima, el reg o la disposició de cada zona, també determinaran la nostra planificació.

En aquest sentit, és important deixar-se portar de la mà d’un professional. Estem habituats a veure cultius d’arbres fruiters disposats en fileres paral·leles i potser aquesta no és la idea que tenim per al nostre jardí. No obstant això, els experts són els que ens ajudaran a col·locar-los, de tal manera que aconseguim el nostre objectiu amb estètica, estalvi d’espai, i que aconseguim, alhora, treure el màxim profit als nostres arbres, per a fer-los super productius. No hi ha res més idíl·lic que veure’ls florir a la primavera, i a la tardor recollir una deliciosa i sucosa collita!

Depenent de l’espai disponible, es poden crear zones específiques i treballar els espècimens seleccionats en diverses alçades per crear masses de color i volums. Com una àmplia xarxa d’arbres fruiters, amb clarianes entre ells, on ubicar plantes entapissants combinades amb herba o past.

I com la inspiració és part del procés creatiu, no podem deixar de costat alguns exemples de com combinar hort i jardí. El Castell de Villandry és la mostra perfecta d’això, un autèntic tresor de la jardineria ornamental. Els llenços que entremesclen flors, hortalisses i plantes aromàtiques es barregen per a crear veritables delícies visuals.

En definitiva, un jardí que convisqui en harmonia amb el nostre hort de ben segur oferirà color, alegria i salut a les nostres vides. Si estàs pensant en donar aquest pas, consulta els nostres experts, que t’aconsellaran per a treure el màxim profit al teu oasi vegà.