Situats just davant del mar a la localitat de Lloret de Mar i ocupant una extenció de 26.830 m2 trobem els Jardins de Santa Clotilde, al meu parer, una obra mestre de la jardineria i del disseny de jardins, imprescindible de visitar si s’és amant de la jardineria, el paisatjisme i sobretot del disseny de jardins.

Construits a petició del marquès de Roviralta (Raül Roviralta i Astoul), l’any 1919 en va encarregar el projecte al jove paisatgista i arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí.

Aquests jardins són considerats la màxima expresió del noucentisme pel que fa al paisatgisme. El noucentisme era un moviment artístic existent a Catalunya a principis del segle XX, que buscava la recuperació de les formes clàssiques mitjançant la recerca de la simetría, la proporció i l’ordre.

En el disseny dels jardíns s’hi ha implantat una majoria de plantes d’origen mediterrani, on els xiprers (Cupressus sempervirens) adopten junt amb els (Ptosporum tobira) el protagonisme, ja que amb la seva forma columnar, el seu color verd fosc i la simetría i amb el que han estat plantats fa que destaquin respecte la resta d’espècies vegetals.

Cal destacar també, la incorporació de escultures en el disseny dels jardíns, que actuen coma punts focals.

Aquestes estan repartides al llarg de tot el jardí i situades en llocs estratègicament triats per a sorpendre al visitant i donar una sensació de solebnitat al jardí.

En el disseny dels jardíns la simetría es fa present constantment mitjançant l’art topiari en especies com els buxus sempervirens i el pittosporum tobira.

S’utilitza per a crear  camins, remarcar passadíssos i delimitar entrades i sortides de zones com miradors o escales.

Una de les coses que més em criden l’atenció i que crec que caracterizen més  aquests jardins i que trobo que són d’un estil i una classe important és el contrast dels colors vermells dels bancs que anem trobant al llarg dels jardins.

Per últim destacar una gelosia coberta de Glissina (Wisteria sinensis), un recurs per a decorar i crear ombra que dona un resulatat espectacular.