Les característiques d’un jardí mediterrani van molt més enllà d’una selecció d’espècies vegetals locals (arbres, flors o hortalisses), atès que entren en joc altres elements com els materials, el clima o fins i tot la fauna que habita en ell.

El jardí mediterrani s’ha mantingut des de l’antiga Mesopotàmia, passant per l’imperi romà i els jardins àrabs d’Al-Andalus. Avui dia continua sent un gran representant del nostre territori, prenent el relleu als jardins de la costa californiana dels Estats Units, Sud-àfrica o fins a Austràlia.

De fet, la ciutat Comtal ofereix la possibilitat de visitar els seus jardins més representatius, entre els quals trobem l’icònic Jardí Botànic de Barcelona, que ofereix un passeig per 5 regions del món amb vegetació de clima mediterrani.

 

Elements clau del jardí mediterrani

I quin és l’element que tenen en comú tots aquests llocs? Justament el clima mediterrani. Un clima poc plujós, sec i de calor, a l’estiu; amb hiverns suaus i glaçades poc freqüents.

Una altra característica clau del jardí mediterrani, en termes de paleta vegetal, són les varietats d’espècies autòctones més representatives i amb alta disponibilitat al mercat.

  • Enfiladisses caducifòlies, com les vinyes emparrades o la vinya verge, en pèrgoles emprades per a un control solar al llarg del any. Una gran solució per atenuar els raigs solars a l’estiu i embellir una terrassa.
  • Espècies d’arbres com l’olivera, la figuera, el nesprer, els caquis, el taronger o el llimoner, perfectament adaptats a aquest clima. Tant pel que fa a les seves necessitats hídriques, així com en termes de floració i l’època en què ens ofereixen els seus fruits. Per la qual cosa són àmpliament utilitzats per a l’obtenció d’aliments, aromes i una gran varietat de productes. Tampoc poden faltar els arbres d’ombra, com el til·ler o la morera.
  • Gran quantitat d’aromàtiques, com la maria lluïsa, la til·la o la menta, ideals per a preparar delicioses begudes fredes o calentes. També podem prendre un refrescant gin-tonic elaborat amb ginebró, o un licor d’herbes tradicionalment mediterrànies.

En termes decoratius, al jardí mediterrani, s’utilitzen els materials petris disponibles a l’entorn. Un exemple representatiu és l’ús de la pedra local en les vies romanes. I és que, depenent de la zona del Mediterrani, podem trobar elements tradicionals i varietat d’argiles com: paviments de tova, o els tests de terracota de diferents formes i grandàries. Un altre exemple el trobem en els característics patis andalusos, d’herència àrab, amb les seves rajoles decorades, les seves fonts i la presència de ferro forjat en baranes i suports.

D’aquesta manera podem trobar tot tipus de jardins mediterranis que van des de les  terrasses i bancals d’espais destinats a hortes, fins les jardineres de plantes arbustives, aromàtiques o flors, per al delit dels sentits.

jardineria mediterrània

 

Jardins mediterranis i sostenibles

Avui és gairebé impossible parlar d’un jardí sense tenir en compte la sostenibilitat, ja sigui en referència al seu disseny, com pel que fa al seu manteniment. La bona notícia és que els que vivim en aquesta regió tenim al nostre abast aconseguir un preciós jardí mediterrani que, ben planificat, sigui el jardí més sostenible!

I aquí entren diversos factors entre els quals destacarem els que considerem més importants i de grans beneficis.

Com en tota arquitectura i paisatgisme sostenibles, hem de partir de la utilització de materials de proximitat, per tal de buscar una coherència amb el medi ambient i promoure la construcció d’espais confortables.

De la mateixa manera, un correcte disseny del sistema de reg comporta una bona gestió de l’aigua. Les espècies mediterrànies solen consumir poca quantitat d’aquest preuat bé. No obstant això, en els dies de més calor, haurem d’intensificar el reg per a compensar la pèrdua per evaporació, especialment durant l’estiu. Un bon sistema de reg ens facilitarà el manteniment, i ens assegurarà tenir el sòl en bones condicions.

Incloure espècies de plantes que tenim a l’entorn ens donarà grans avantatges, no només a nivell econòmic, sinó també quant a optimització de temps. Es reproduiran de manera dinàmica, la qual cosa implica una renovació constant d’acord amb les estacions. És a dir, podrem veure floració durant pràcticament tot l’any.

Finalment, un element poc evident però molt necessari per al nostre jardí: la fauna silvestre necessita de vegetació de proximitat. Tot aquell que tingui cura d’un jardí ha de conèixer la importància d’atreure espècies d’ocells i invertebrats com papallones, cuques de llum, abelles… Evita insecticides que puguin afectar a aquestes espècies i utilitza els d’origen natural. En referència a aquest tema tenim un altre article per parlar dels insecticides naturals per a plantes.

 

Recorda que un jardí no són només plantes. La seva composició es nodreix d’una barreja d’elements que han de conviure en harmonia, entre els que trobem: murs, sòls i terrasses, graons, estanys, materials i textures, creació de zones i recorreguts… A Ésverd podem ajudar-te amb el projecte íntegrament, des de la idea fins a l’execució.